II. Zenekari Akadémia


A Budapest Bach Consort 2017-ben, Debretzeni Kati vezetésével megrendezett I. Zenekari Akadémiájának rendkívüli sikere után, 2018-ban ismét megrendezésre kerül zenekari mesterkurzusunk, amely egyedülálló lehetőséget kíván nyújtani mindazon fiatal muzsikusok számára, akik a barokk zene hiteles előadása iránt érdeklődnek. Szokos Augustin és a Budapest Bach Consort zenészei fontos küldetésüknek tartják, hogy a magyar régizene-játszás legújabb, felnövekvő generációjának tagjai a lehető legmagasabb szintű oktatásban részesülhessenek, így a Zenekari Akadémián történő részvétel, a mesterkurzusok között egészen egyedülálló módon, teljesen ingyenes bárki számára, aki megfelel a jelentkezés feltételeinek.


  • Hogyan legyünk jó zenekari muzsikusok?

  • Mi a feladata, és hogyan vezeti a zenekart a koncertmester, ha nincsen karmester?

  • Hogyan tervezzünk meg egy próbafolyamatot, és hogyan osszuk fel jól a rendelkezésre álló időt?

  • Hogyan oldjuk meg a zenei kérdéseket?

  • Hogyan lesz egységes a zenekar hangzása és az interpretáció?

Szokos Augustin képzeletében egy kifejezetten zenekari mesterkurzus ötlete rajzolódott ki: zenekari akadémia, amely az angolszász régizene-játékra jellemző, sajátos, kifinomult zenekari tradíciót veszi górcső alá, a műfaj legelismertebb együttesének, az Angol Barokk Szólisták koncertmesterének vezetésével.

A kurzus tematikája a historikus barokk zenekari játék, szólamhangzás, előadói gyakorlat, próbafolyamat, technikai megvalósítás. Mindezek elsősorban a gyakorlati zenélés által: a kurzus aktív hallgatói egy háromnapos próbafolyamatban, illetve egy zárókoncerten vehetnek részt, mindezt a professzor vezetésével.

A kurzus időpontja és helyszíne: 2018. november 24-27., Zeneakadémia, Wesselényi utcai épület, Aviso Stúdió (1077 Budapest, Wesselényi utca 52., II. emelet)

A kurzus programja:

November 24-26-ig délelőtt és délután zenekari kurzus.
November 27-én délután főpróba, este zárókoncert Debretzeni Kati vezetésével.

Az aktív részvétel feltételei:

  • Barokk vonós hangszer használata (a'=415Hz)

  • A kurzus teljes időtartamában történő jelenlét

  • A kurzus anyagának beható ismerete (kottákat e-mailben küldünk minden aktív résztvevő számára)

Aktív hallgatóként elsősorban a Budapest Bach Consort és a Zeneakadémia fiatal művészeire számítunk, azonban a kurzus nyitva áll külsős, barokk vonós hangszereken játszó (elsősorban 18 és 25 év közötti) művészek számára is.